30Sty

Pomagamy Rodzinie Pawłowskich

30 Sty 19, 08:42

List rodziców dzieci

Mamy cztery córki, niestety trzy dziewczynki: Alicja 10 lat, Ania 4 lata oraz Anielka 1 rok, chorują na bardzo rzadką chorobę genetyczną. Oboje z mężem cały swój czas poświęcamy opiece nad dziewczynkami, które wymagają ciągłej naszej pomocy i troski. Choroba córeczek objawia się opóźnieniem psychoruchowym, słabym napięciem mięśni, słabowidzeniem, problemami z utrzymaniem równowagi oraz padaczką, która bezpośrednio zagraża ich życiu. Dziewczynki, mimo tak wielkich ograniczeń, bardzo dzielnie walczą o swoją samodzielność, mimo wielu upadków, nie zniechecają się, ciągle pokonują kolejne trudności… a my razem z nimi.

Staramy się jak tylko możemy. Całymi dniami i nocami czuwamy, uczymy je wstawać, chodzić, mówić, jeść, ubierać się. Wszystko po to, aby nasze Aniołki były jak najbardziej samodzielne. Wiemy jakie efekty przynosi intensywna rehabilitacja, pragniemy im ją zapewnić, jednak w tej chwili, przy naszej chorej trójeczce – zupełnie nas na nią nie stać. Często brakuje nam pieniędzy na rzeczy codziennego użytku, na rachunki, opał itp. Dzieci potrzebują stałej opieki wielu specjalistów: genetyk, neurolog, okulista, kardiolog. Niestety nie wszystkie te wizyty są refundowane, nie wszystkie badania są refundowane, dochodzą jeszcze koszty transportu, które przy trójce chorych dzieci są dla nas bardzo dużym obciążeniem finansowym. Zaopatrzenie wszystkich dziewczynek w okulary i buty ortopedyczne to kolejne, bardzo duże wydatki. Potrzebujemy nowych wózków, ponieważ dziewczynki wyrosły, nie mamy samochodu, do którego zmieścilibyśmy się całą rodziną i do którego zapakujemy 3 wózki.

Bóg dał nam trudną misję…przyjmujemy ją…staramy się podołać. Całą rodziną bardzo się kochamy i wspieramy każdego dnia, walczymy, jednak jesteśmy pewni, że w naszej sytuacji nie możemy liczyć tylko na siebie. Potrzebujemy pomocy bliźnich. Dziękujemy za wszelkie wsparcie, za wszelkie dobro, za każdą modlitwę, za każdy gest, za każdy grosz!

Teresa i Grzegorz Pawłowscy

Dotychczas zebraliśmy 205710000 pozostało