24Maj

Budowa Centrum Medytacji Franciszkańskiej

Rychwałd 24 maja 18, 15:34

Dobry artysta wie, że nic nie bierze się z niczego. Austin Kleon.

Każdy człowiek potrzebuje przestrzeni i czasu, w których będzie mógł wejść w głąb, aby zrozumieć, że życie to misja, a nie kariera oraz odkryć w sobie samym godność i wartość swojego życia, a także łaskę komunii z jego Dawcą. Fundacja RSC pragnie użyć do tego jeden z najważniejszych środków odkrytych przez ludzkość, aby te cele osiągnąć. Jest nim medytacja. Tradycja medytacji jest zakorzeniona w różnych religiach i w różnych formach osobowego rozwoju proponowanych przez współczesnych trenerów motywacyjnych. Zadaniem, jakie my sobie stawiamy, jest zbudowanie i prowadzenie Franciszkańskiego Centrum Medytacji, aby na bazie medytacji chrześcijańskiej budować właściwe relacje ze Stwórcą i ze stworzeniem oraz rozwijać siebie przez integrację osobową. Dzięki temu – ufamy – uczestnicy spotkań medytacyjnych i indywidualni rekolektanci, którzy zamieszkają w domkach-pustelniach wchodzących w skład Centrum, będą mogli odzyskać równowagę ducha, pokój serca i radość, które później wniosą we własne środowisko życia.

Franciszkańskie Centrum Medytacji będzie składać się z dwunastu małych domków oraz altany. W każdym domku będzie jedna izba z kominkiem i niewielka łazienka. Jednorazowo będzie mogła zamieszkać tam tylko jedna osoba. Domek-pustelnia będzie spełniał rolę „azylu bezpieczeństwa” i miejsca osobistej medytacji. Altana natomiast posłuży wspólnotowym spotkaniom medytacyjnym i wykładom.

Prostota jest wstępnym warunkiem do rozwoju, dlatego proste i sprawdzone środki pomogą szczególnie zabieganym, przemęczonym pracą, żyjącym dynamicznie w ciągłej biznesowej karuzeli odnaleźć spokój serca i odnowić ducha. Takie miejsca wyciszenia są potrzebne wielu ludziom, z tej racji podejmujemy przy Twojej pomocy to wezwanie!

Na co bieramy?

Na budowę jednej z dziesięciu pustelni dla Centrum Medytacji Franciszkańskiej