poradnia rodzinna - Rodzina w Służbie Czlowieka

poradnia rodzinna

Poradnia Rodzinna

Zamysł Boga – mówił do członków Papieskiego Instytutu Studiów nad Rodziną papież Franciszek – który powierzył świat i historię przymierzu mężczyzny i kobiety zakłada współdziałanie i szacunek, wielkoduszne poświęcenie, wspólną odpowiedzialność oraz zgodność postrzegania różnicy jako bogactwa i obietnicy, a nie jako powodu do dominowania i nadużyć. Jako fundacja zdajemy sobie z tego sprawę, iż uznanie godności mężczyzny i kobiety oznacza właściwe docenienie ich wzajemnego odniesienia. Wszak, przyszłość rodziny – jak twierdzi Jacek Pulikowski – idzie przede wszystkim przez przyszłość małżeństw, a szczególnie przez jakość więzi małżeńskiej. Z tej racji pragniemy być blisko małżonków, ich problemów i trudności. Pragniemy ofiarować im pomoc i dlatego powołujemy do życia Poradnię Rodzinną. Ponieważ fundacja nie posiada jeszcze własnych obiektów (w planach jest budowa Centrum Współpracy z Rodziną, gdzie będzie mieścić się poradnia), korzystamy dzięki podpisaniu umowy o urzeczenie z pomieszczeń Franciszkańskiego Domu Formacyjno-Edukacyjnego przy ul. Franciszkańskiej 10 w Rychwałdzie. Tam można skorzystać z porad psychologa, mediatora małżeńskiego, pedagoga i duszpasterza. Spotkania odbywają się w sali nr 1 na parterze.

Mediator Małżeński – mgr Marek Wójcik

Spotkania dwa razy w miesiącu we wtorki o godz. 18.00-20.00 (listopad-marzec) i 19.00-21.00 (kwiecień-październik).  Na spotkanie z mediatorem umawiamy się indywidualnie dzwoniąc pod nr tel : 728 851 853.

mgr Marzena Swoszowska - Mojżesz :  konsultacje psychologiczne, psychoterapia indywidualna oraz małżeństw pod nr tel : 519 449 669

mgr Jolanta Polak : konsultacje psychologiczne, rozmowy indywidualne, pomoc w rozwiązywaniu konfliktów małżeńskich, problemy Dorosłych Dzieci Alkoholików, radzenie sobie z lękiem, żałobą, pomoc w newicach i depresji pod nr tel : 696 199 209

mgr Anna Juraszek-Jurasz : pedagogika specjalna, socjoterapia, doradztwo zawodowe nr tel: 511 380 403

Magdalena Kimel : psychoterapia poznawczo-behawioralna, naprotechnolog pod nr tel : 579 069 089

Pomoc prawna pod nr tel : 511 380 403

Duszpasterz – dr o. Bogdan Kocańda OFMConv – wtorek godz. 10.00-12.00

mgr o. Paweł Kijko OFMConv – piątek godz. 9.00-10.00

mgr o. Aleksander Paprzycki OFMConv – wtorek od 19.00 – 21.00

Spotkania odbywają się raz w tygodniu. Na spotkanie z duszpasterzem umawiamy się dzwoniąc pod nr tel. 511 380 403

Uwagi:

1. Standardowy czas porady wynosi 45 min.

2. W poradni nie udziela się Sakramentu Pokuty.

3. Poradnia nie załatwia spraw urzędowych za pacjentów.

4. Pomoc udzielana jest osobom pełnoletnim; dzieciom i młodzieży pod opieką rodziców lub opiekunów prawnych.

5. Osobom pod wpływem alkoholu lub innych środków odurzających nie udziela się porad.

6. Porady udzielane są bezpłatnie.