franciszkańskie centrum medytacji

Dobry artysta wie, że nic nie bierze się z niczego – napisał Austin Kleon. Każdy człowiek potrzebuje zatem przestrzeni i czasu w których będzie mógł wejść w głąb, aby zrozumieć, że życie to misja, a nie kariera oraz odkryć w sobie samym godność i wartość swojego życia, a także łaskę komunii z Dawcą tegoż życia. Fundacja RSC pragnie użyć jeden z najważniejszych środków odkrytych przez ludzkość aby osiągnąć te cele. Jest nim medytacja. Tradycja medytacji jest zakorzeniona w różnych religiach i w różnych formach osobowego rozwoju proponowanych przez współczesnych trenerów motywacyjnych. Naszym zadaniem, jakie sobie stawiamy, jest zbudowanie i prowadzenie Franciszkańskiego Centrum Medytacji, aby na bazie medytacji chrześcijańskiej budować właściwe relacje ze Stwórcą i ze stworzeniem oraz własną integrację osobową. Dzięki temu, ufamy, że uczestnicy spotkań medytacyjnych i indywidualni rekolektanci, którzy zamieszkają w domkach-pustelniach wchodzących w skład Centrum, będą mogli odzyskać równowagę ducha, pokój serca i radość, które później wniosą we własne środowisko życia.

Franciszkańskie Centrum Medytacji będzie składać się z dwunastu małych domków oraz altany. W każdym domku będzie jedna izba z kominkiem i niewielka łazienka. Jednorazowo będzie mogła zamieszkać tam tylko jedna osoba. Domek-pustelnia będzie spełniał rolę „azylu bezpieczeństwa” i miejsca osobistej medytacji. Natomiast altana posłuży wspólnotowym spotkaniom medytacyjnym i wykładom.

Prostota jest wstępnym warunkiem do rozwoju, dlatego proste i sprawdzone środki pomogą szczególnie zabieganym, przemęczonym pracą, żyjącym dynamicznie w ciągłej biznesowej karuzeli odnaleźć spokój serca i odnowić ducha. Takie miejsca wyciszenia są potrzebne wielu ludziom, z tej racji podejmujemy przy Twojej pomocy to wezwanie!