poradnia rodzinna

Zamysł Boga – mówił do członków Papieskiego Instytutu Studiów nad Rodziną papież Franciszek – który powierzył świat i historię przymierzu mężczyzny i kobiety zakłada współdziałanie i szacunek, wielkoduszne poświęcenie, wspólną odpowiedzialność oraz zgodność postrzegania różnicy jako bogactwa i obietnicy, a nie jako powodu do dominowania i nadużyć. Jako fundacja zdajemy sobie z tego sprawę, iż uznanie godności mężczyzny i kobiety oznacza właściwe docenienie ich wzajemnego odniesienia. Wszak, przyszłość rodziny – jak twierdzi Jacek Pulikowski – idzie przede wszystkim przez przyszłość małżeństw, a szczególnie przez jakość więzi małżeńskiej. Z tej racji pragniemy być blisko małżonków, ich problemów i trudności. Pragniemy ofiarować im pomoc i dlatego powołujemy do życia Poradnię Rodzinną. Ponieważ fundacja nie posiada jeszcze własnych obiektów (w planach jest budowa Centrum Współpracy z Rodziną, gdzie będzie mieścić się poradnia), korzystamy dzięki podpisaniu umowy o użyczenie z pomieszczeń Franciszkańskiego Domu Formacyjno-Edukacyjnego przy ul. Franciszkańskiej 10 w Rychwałdzie. Tam można skorzystać z porad psychologa, mediatora małżeńskiego, pedagoga i duszpasterza. Spotkania odbywają się w sali nr 1 na parterze.

Mediator Małżeński – mgr Marek Wójcik

Spotkania dwa razy w miesiącu we wtorki o godz. 18.00-20.00 (listopad-marzec) i 19.00-21.00 (kwiecień-październik).  Na spotkanie z mediatorem umawiamy się      indywidualnie dzwoniąc pod nr tel. 728 851 853.

Duszpasterz – dr Bogdan Kocańda OFMConv – wtorek godz. 10.00-12.00

mgr  Paweł Kijko OFMConv – piątek godz. 9.00-10.00

Spotkania odbywają się raz w tygodniu. Na spotkanie z duszpasterzem umawiamy się dzwoniąc pod nr tel. 511 380 403.

Psycholog –vacat

Pedagogmgr Anna Juraszek-Jurasz - pedagogika specjalna, socjoterapia, doradztwo zawodowe

Spotkania odbywają się dwa razy w miesiącu (w pierwszą i trzecią środę miesiąca) o godz. 15.00-16.00. Na spotkanie z pedagogiem umawiamy się dzwoniąc pod nr   tel.511 380 403.

mgr Bożena Śleziak - oligofrenopedagika, pedagogika rewalidacyjna, socjoterapia

Spotkania odbywają się dwa razy w miesiącu (w drugą i czwartą środę miesiąca) o godz. 12.00-13.00. Na spotkanie z pedagogiem umawiamy się dzwoniąc pod nr tel. 511 380 403.

UWAGI :

1. Standardowy czas porady wynosi 45 min.

2. W poradni nie udziela się Sakramentu Pokuty.

3. Poradnia nie załatwia spraw urzędowych za pacjentów.

4. Pomoc udzielana jest osobom pełnoletnim; dzieciom i młodzieży pod opieką rodziców lub opiekunów prawnych.

5. Osobom pod wpływem alkoholu lub innych środków odurzających nie udziela się porad.

6. Porady udzielane są bezpłatnie.