poradnia rodzinna

• Zamysł Boga – mówił do członków Papieskiego Instytutu Studiów nad Rodziną papież Franciszek – który powierzył świat i historię przymierzu mężczyzny i kobiety zakłada współdziałanie i szacunek, wielkoduszne poświęcenie, wspólną odpowiedzialność oraz zgodność postrzegania różnicy jako bogactwa i obietnicy, a nie jako powodu do dominowania i nadużyć. Jako fundacja zdajemy sobie z tego sprawę, iż uznanie godności mężczyzny i kobiety oznacza właściwe docenienie ich wzajemnego odniesienia. Wszak, przyszłość rodziny – jak twierdzi Jacek Pulikowski – idzie przede wszystkim przez przyszłość małżeństw, a szczególnie przez jakość więzi małżeńskiej. Z tej racji pragniemy być blisko małżonków, ich problemów i trudności. Pragniemy ofiarować im pomoc i dlatego powołujemy do życia Poradnię Rodzinną. Ponieważ fundacja nie posiada jeszcze własnych obiektów (w planach jest budowa Centrum Współpracy z Rodziną, gdzie będzie mieścić się poradnia), korzystamy dzięki podpisaniu umowy o użyczenie z pomieszczeń Franciszkańskiego Domu Formacyjno-Edukacyjnego przy ul. Franciszkańskiej 10 w Rychwałdzie. Tam można skorzystać z porad psychologa, mediatora małżeńskiego, pedagoga i duszpasterza. Spotkania odbywają się w sali nr 1 na parterze.

Mediator Małżeński – mgr Marek Wójcik

Spotkania dwa razy w miesiącu we wtorki o godz. 18.00-20.00 (listopad-marzec) i 19.00-21.00 (kwiecień-październik).  Na spotkanie z mediatorem umawiamy się      indywidualnie dzwoniąc pod nr tel. 728 851 853.

Duszpasterz dr Bogdan Kocańda OFMConv – wtorek godz. 10.00-12.00

mgr  Paweł Kijko OFMConv – piątek godz. 9.00-10.00

mgr Aleksander Paprzycki OFmConv - wtorek 19.00-21.00

Spotkania odbywają się raz w tygodniu. Na spotkanie z duszpasterzem umawiamy się dzwoniąc pod nr tel. 511 380 403.

Psycholog –

Mgr Marzena Swoszowska-Mojżesz – psycholog, psychoterapeuta, trener rozwoju osobistego

• Absolwentka Wydziału Psychologii na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. W zakresie psychoterapii kształciła się w Szkole Psychoterapii Psychodynamicznej w Krakowie, Ukończyła Akademię Coachingu w Katowicach. Prowadzi Gabinet Psychoterapii oraz Pracownię Rozwoju Osobistego Sukces. Specjalizuje się w psychoterapii indywidualnej osób dorosłych, psychoterapii małżeństw oraz w wspieraniu rozwoju osobistego (szkolenia, coaching). Prywatnie żona i mama.

W ramach Poradni Rodzinnej w Fundacji RSC w Rychwałdzie prowadzi: konsultacje psychologiczne, psychoterapię dla małżeństw oraz psychoterapię indywidualną.

Spotkania odbywają się w czwartki w godzinach 17.00-19.00.

Na spotkanie z psychologiem umawiamy się dzwoniąc pod nr tel. 519 449 669

Mgr JOLANTA POLAK – PSYCHOLOG

Konsultacje psychologiczne,
 Rozmowy indywidualne na każdy temat,
 Pomoc psychologiczna w:
o rozwiązywaniu konfliktów małżeńskich,
o przepracowaniu problemów Dorosłych Dzieci Alkoholików,
o szukaniu sposobów radzenia sobie z lękiem,
o przeżyciu procesu żałoby,
o leczeniu nerwic i depresji.

Telefon: 696-199- 209
Spotkania we wtorki w godzinach od 17 do 19, po wcześniejszym uzgodnieniu telefonicznym.

Pedagog –mgr Anna Juraszek-Jurasz - pedagogika specjalna, socjoterapia, doradztwo zawodowe

Spotkania odbywają się dwa razy w miesiącu (w pierwszą i trzecią środę miesiąca) o godz. 15.00-16.00. Na spotkanie z pedagogiem umawiamy się dzwoniąc pod nr   tel.511 380 403.

Magdalena Kimel
Psychoterapeuta terapii poznawczo-behawioralnej