Centrum Współpracy z Rodziną - Rodzina w Służbie Czlowieka

centrum współpracy z rodziną

Nie żyje się razem po to, aby być coraz mniej szczęśliwymi, ale aby nauczyć się być szczęśliwymi w nowy sposób... Ta piękna metafora wyszła z pod pióra papieża Franciszka i stała się inspiracją do budowy Centrum Współpracy z Rodziną w Rychwałdzie. Małżeństwo jest kwestią miłości i nie trzeba – jak zaznacza papież – tworzyć „fabryki kursów”, dlatego Fundacja RSC pragnie zająć się utworzeniem miejsca, w którym młodzi i starsi będą mogli odkrywać piękno i wartości  małżeństwa w oparciu o pielęgnowanie wzajemnej miłości. Tej nikt nie jest w stanie się nauczyć na żadnym kursie, lecz przez wzmocnienie więzi małżeńskiej i wzajemnych relacji można odkrywać dar języków miłości i je pielęgnować. Centrum pozwoli być blisko nowych pokoleń małżonków, aby błogosławieństwo ich związków, przekonywało ich coraz bardziej do wspólnej drogi.

Wesprzyj nas!

W Centrum planujemy umieścić Poradnię Rodzinną, aulę konferencyjną na 400 osób, sześć sal do spotkań w małych grupach, jadalnię na 250 osób i bazę noclegową. Tu znajdzie swoje miejsce Klub Liderów Dialogu Małżeńskiego, Klub Samotnych Serc, grupy wsparcia oraz liczne kursy i warsztaty, oto kilka planowanych programów, warsztatów i kursów do zrealizowania: